Friday, March 24, 2023

Definitie

Software die voornamelijk is ontworpen om te helpen bij het detecteren, voorkomen en verwijderen van malware (kwaadaardige software).

Een type software genaamd antivirus wordt gebruikt om virussen van een computer te stoppen, te scannen, te vinden en te verwijderen. De meeste antivirusprogramma’s worden na installatie automatisch op de achtergrond uitgevoerd om realtime bescherming te bieden tegen virusaanvallen.

Uitgebreide virusbeveiligingssystemen kunnen extra beveiligingsfuncties bieden, zoals aangepaste firewalls en websiteblokkering, naast het helpen beschermen van uw bestanden en hardware tegen malware zoals wormen, Trojaanse paarden en spyware.

Computerbeveiligingssoftware en antivirustoepassingen

Om malware zo snel mogelijk te ontdekken en te verwijderen, zijn antivirusprogramma’s en computerbeveiligingssoftware ontworpen om gegevens zoals webpagina’s, bestanden, software en apps te onderzoeken.

De meeste bieden realtime bescherming, die uw apparaten kan beschermen tegen naderende gevaren, uw hele machine regelmatig kan scannen op herkende gevaren, geautomatiseerde upgrades kan leveren en gevaarlijke code en software kan herkennen, blokkeren en verwijderen.

Het installeren van een defensieve antivirustoepassing is belangrijker dan ooit, omdat er nu zoveel activiteiten online plaatsvinden en er altijd nieuwe bedreigingen opduiken. Gelukkig zijn er momenteel veel topproducten op de markt.

Hoe werkt antivirussoftware?

Antivirussoftware begint te werken door de bestanden en programma’s op uw computer te vergelijken met een database met bekende malwaresoorten. Het zal ook systemen scannen op de mogelijke aanwezigheid van nieuwe of niet-geïdentificeerde soorten malwarebedreigingen, omdat hackers voortdurend nieuwe infecties produceren en verspreiden.

De meeste programma’s gebruiken doorgaans drie verschillende detectiemethoden: heuristische detectie, waarbij wordt gezocht naar onbekende virussen door bekende verdachte bestandsstructuren te identificeren, generieke detectie, waarbij bekende malware-onderdelen, typen of patronen worden gezocht die een gemeenschappelijke codebasis delen, en specifieke detectie, die bekende malware lokaliseert door bekende verdachte bestandsstructuren te identificeren. Een virusbevattend bestand wordt vaak door de toepassing in quarantaine geplaatst en/of gemarkeerd voor verwijdering wanneer het wordt ontdekt, waardoor het niet meer beschikbaar is en het risico voor uw apparaat wordt verminderd.