Malware kan worden verspreid via frauduleuze e-mails, sms-berichten, nepwebsites en gedeelde bronnen zoals opslagstations of bestanden.
Phishing- of spam-e-mails die doen alsof ze afkomstig zijn van uw bank, de IRS of bekende bedrijven zoals Amazon, PayPal of Facebook, behoren tot de meest populaire aanvalsvectoren.
Pop-upadvertenties op internet zijn bedrieglijk
Malvertising, het gebruik van valse en gevaarlijke advertenties om malware aan te sturen, is nog steeds wijdverbreid, zelfs als technologieleveranciers de oudere middelen voor het verspreiden van malware aanpakken, zoals pop-ups die suggereren dat uw pc is geïnfecteerd met malware. Het verzoek om een website te bezoeken en een bestand te downloaden, zoals een valse browserplug-in of antivirusprogramma, dat in plaats daarvan malware uitvoert, kan aan slachtoffers worden gedaan.
gehackte of kwaadaardige websites:
Een legaal domein kan een platform worden voor de verspreiding van malware wanneer malvertising wordt geleverd door externe advertentienetwerken. Op een vergelijkbare manier kunnen websites die zijn geïnfiltreerd – bijvoorbeeld vanwege een back-end-kwetsbaarheid in een contentmanagementsysteem (CMS) – bezoekers naar andere domeinen sturen die worden beheerd door aanvallers of hen gevaarlijke pakketten aanbieden.
updates voor schadelijke software
Een aanval op de toeleveringsketen is een relatief recente methode van systeeminfectie die cyberaanvallers steeds vaker gebruiken bij het ontwikkelen van hun strategieën en methoden. Bedreigingsactoren vallen een centrale organisatie aan, zoals een bedrijf dat bekende software maakt, en knoeien met updates die automatisch naar gebruikers worden verzonden. Een recent voorbeeld van de verwoesting die dit soort cyberaanvallen kunnen veroorzaken, is de ramp met SolarWinds. Deze aanvalsmethode wordt vaker gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken.
softwarepakketten
Adware, spyware en andere potentieel schadelijke software kunnen bij sommige programma’s worden geleverd.
Gecombineerde middelen
Er zijn malwareversies met de mogelijkheid om te wormen, waardoor de programma’s zich kunnen verspreiden via gedeelde bronnen zoals USB-drives, externe opslag en individuele bestanden.