Friday, March 24, 2023

Er zijn verschillende manieren waarop antivirussoftware wordt verspreid, waaronder zelfstandige antivirusscanners en internetbeveiligingssuites met firewalls, privacy-instellingen en andere beveiligingsmaatregelen naast antivirusbeveiliging.

Sommige fabrikanten van antivirussoftware bieden gratis basisversies van hun programma’s. Standaard antivirus- en spywarebescherming wordt doorgaans geboden door deze gratis versies, maar meer geavanceerde functies en verdedigingen zijn doorgaans alleen toegankelijk voor betalende klanten.

Antivirussoftware is beschikbaar voor de meeste besturingssystemen, zelfs als sommige vaker het doelwit zijn van virusmakers:

antiviraal programma voor Windows.

De meeste leveranciers van antivirussoftware bieden een reeks Windows-oplossingen in verschillende prijsklassen, te beginnen met gratis versies die alleen de meest elementaire beveiliging bieden. Gratis antivirussoftware biedt vaak geen bescherming tegen links naar gevaarlijke websites of schadelijke bijlagen in e-mails, en gebruikers moeten scans en updates handmatig starten. Advertentieblokkers, bestandscodering en veilige online opslag worden vaak opgenomen in toolkits voor eindpuntbeveiliging in premium antivirussoftware. Sinds 2004 heeft Microsoft gratis antivirussoftware, meestal bekend als Windows Defender, opgenomen als onderdeel van het Windows-besturingssysteem zelf. Vóór 2006 was de primaire functie van de software echter het identificeren van malware.

antivirussoftware voor macOS.

Hoewel er infecties zijn voor macOS, komen ze minder vaak voor dan virussen voor Windows, daarom is antivirussoftware voor macOS minder gestandaardiseerd dan software voor Windows. Er zijn verschillende gratis en betaalde applicaties die on-demand mogelijkheden bieden om te beschermen tegen potentiële malwarebedreigingen door malwarescans op het volledige systeem uit te voeren en de optie te hebben om door bepaalde e-mailthreads, bijlagen en verschillende webactiviteiten te filteren.

antivirussoftware voor Android.

Android, het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld, is aanwezig op meer mobiele apparaten dan welk ander besturingssysteem dan ook. Experts adviseren alle gebruikers van Android-apparaten om antivirussoftware op hun apparaten te installeren, omdat de meeste mobiele malware zich richt op Android. De standaard gratis en premium versies van de antivirussoftware voor Android die leveranciers verkopen, bevatten antidiefstal- en lokalisatiemogelijkheden op afstand. Anderen werken actief om te voorkomen dat schadelijke webpagina’s en bestanden worden geopend of gedownload, terwijl anderen automatische scans uitvoeren.